perjantai 17. elokuuta 2007

SDP:n vapaajäsenyys on lakkautettava!

SDP:n säännöissä todetaan seuraavaa: "Jäsen, joka on täyttänyt 65 vuotta ja maksanut täyden jäsenmaksun vähintään 30 vuodelta tai on ollut täydestä jäsenmaksusta edellä mainituissa tapauksissa vapautettuna, on vapautettava 1 momentissa mainitusta jäsenmaksusta."

Poliittisen puolueen jäsenyys on monelle ihmiselle kunnia-asia. Jäsenyyden kautta he ovat sitoutuneet poliittiseen liikkeeseen vaikuttaakseen sen politiikkaan ja edistääkseen omaa maailmankatsomustaan tukevia tavoitteita. Jäsenet ovat myös taloudellisessa suhteessa puolueeseen maksaessaan jäsenmaksua, joka on puolueelle merkittävä taloudellinen tekijä.

Puolueen sääntöihin on kirjattu yllä oleva muotoilu, joka "vapauttaa" ja palkitsee pitkän ja ansiokkaan jäsenyyden jälkeen jäsenmaksuttomuudella. Tämä on antaa todella eriskummallisen signaalin puolueestamme. On ikään kuin erityisen hieno asia olla maksamatta jäsenmaksua, vaikka siihen taloudellisesti helposti pystyisikin. Tämä asia onkin korjattava välittömästi.

Iän ei pitäisi olla mikään kriteeri alennetulle jäsenmaksulle, saati sitten sen poistolle. Erityisen tärkeäksi ja samalla nurinkuriseksi asian tekee SDP:n vääristynyt ikärakenne. Suomalaiset ja SDP:n jäsenet vanhenevat ja säilyttävät kuitenkin yhä pidempään erinomaisen kunnon ja toimintakyvyn. Lisäksi varttuneempina tupataan olemaan myös varakkaampia. Miksi aktiivisilta ja maksukykyisiltä ihmisiltä ei peritä jäsenmaksua?

Vähävaraiset on jo huomioitu säännöissä. Esimerkiksi pelkän kansaneläkkeen varassa elävät vanhukset vapautetaan pyynnöstä jäsenmaksusta jo tällä hetkellä. Muutos ei siis kurjistaisi taloudellisesti kenenkään asemaa, vaan pikemminkin lisäisi tasavertaisuutta ja olisi myös taloudellisesti järkevää. Lisäksi jäsenmaksun filosofia liikettä tukevana toimintona saisi jälleen loogisen ja oikeudenmukaisen sisällön.

Arto

3 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Ehdottomasti samaa mieltä. Olen ollut tuota ajamassa jo useaan puoluekokoukseen ja aina ukkopuolueenkin toimitsijoiden ja hallinnon puolella on oltu asiasta samaa mieltä, mutta jostain syystä kantti on aina loppunut kun mielipiteiden olisi pitänyt muuttua konkretiaksi.

Vapaajäsenyys tuntuu olevan jonkinlainen titteli, meriitti. Minä en kyllä ymmärrä mikä siinä on niin komeaa että on ollut hyvin kauan puolueen jäsenenä - kärsivällisyys ja pitkämielisyyskö?

Jos sellainen meriitti kuitenkin halutaan säilyttää, on se mahdollista muutenkin kuin vapauttamalla jäsenmaksuista. Esim. työpaikoillahan jaellaan erilaisia tunnustuksia ja ansiomerkkejä siitä kun tietty määrä vuosia työnantajan palveluksessa tulee täyteen. Sellainen nimellinen tunnustus sopisi aivan hyvin puolueeseenkin, vaikka puheenjohtajann allekirjoittaman ystävällisen kiitoskirjeen muodossa.

Petteri Oksa kirjoitti...

Ugh! samanmielisyys toistuu.

Viime puoluekokouksessa asia oli esillä parissakin aloitteessa. Silloin vastaus oli se, että tällä kaudella ruoditaan puolueen sääntöjä jossain työryhmässä - eikä sääntömuutoksiin siis silloin lähdetty.

Joku puoluetoimiston ytimessä vaikuttava toveri voisi tsekata ja kertoa, miten jos mitenkän tuo ko. työryhmä on toiminut...

Mikael Pirttis kirjoitti...

Tikkurilan demarinuoret teki tästä piirikokousaloitteen demaripiirille - esitämme, että Uudenmaan demarit tekisivät puoluekokoukselle aloitteen vapaajäsenyyden poistamisessa.

Jonkinlainen muu tunnustus olisi hyvä saada, ja keskustelua tulee käydä sillä tapaa, ettei vahingossakaan tule sellainen fiilis, että olisi harmi, että puolueessa on todella paljon eläkeläikäisiä. Huonoa vain on se, että sitä nuorempia on liian vähän.

Eiköhän se vapaajäsenyys poistu, jos puoluekokoukselle kerrotaan, mitä jäsenmaksutuloille käy 10 vuoden sisällä, jos vapaajäsenyyttä ei poisteta.