keskiviikko 29. elokuuta 2007

Nostoa nuorten näkemyksille

Puolueemme tulevaisuudelle on elintärkeää että toimintaamme saadaan lisää nuoria. Puolueemme vaalimenestykselle on välttämätöntä että listoillamme on kaikenikäisiä ehdokkaita. Puolueemme imago hyötyy siitä että sanomamme välittyy useiden eri profiilin omaavien ihmisten kautta. Puolueemme uskottavuudelle on olennaista että jäsenten keski-ikä ei jatkuvasti nousisi nykyisestä yli kuudestakymmenestä.

Nuoriso ei kuitenkaan ole tärkeää vain puolueen vallan ja aseman vahvistamiseksi, vaan nuorilla on aidosti annettavaa politiikkamme sisältöön. Nyt on löydettävä lisää väyliä siihen, miten nuorison näkemykset kanavoituvat ohjelmiimme ja päätöksiimme.

Demarinuorten järjestämässä Tulevaisuuden tekijät -koulutuksessa pohdimme, mikä saa nuoren liittymään poliittiseen nuorisojärjestöön tai puolueeseen. Keskustelussa kävi selvästi ilmi, että arvoillemme on tilausta nuoremman sukupolven parissa. Halu toimia tasa-arvon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta oli saanut koulutuksen osallistujat liittymään sos.dem. liikkeeseen. Jäsenyyteen liittyy myös paljon odotuksia. Halu löytää foorumeja joissa politiikasta puhutaan haukottelematta; samanhenkistä seuraa. Odotuksia mukavasta ja kiinnostavasta yhteisöllisyydestä, jonka myötä on osa suurta maailmanlaajuista liikettä. Elämyksiä ja maailmanparantamista toveriporukalla. Mahdollisuutta vaikuttaa ja puuttua epäkohtiin.

Puolueen jäsenyyteen täytyy sisältyä vaikutusmahdollisuuksia. Nuorten puoluekokoustyöryhmä on esittänyt esimerkiksi puheenjohtajan valitsemista jäsenäänestyksellä, puoluekokouskauden muuttamista kaksivuotiseksi sekä työryhmätyöskentelyn avaamista. Sääntömuutokset eivät ole poppakonsteja, mutta vanhentuneista toimintatavoista ei myöskään ole syytä pitää väkisin kiinni. Liian usein uudistusehdotukset vaietaan kuoliaaksi tai torjutaan turhina.

On tärkeää satsata siihen, että puolueen toiminta olisi raikasta ja avointa jotta myös nuoremmat viihtyisivät ja kokisivat toiminnan mielekkääksi. Puolue tarvitsee lisää matalan kynnyksen tapahtumia joihin on helppo tulla sekä sähköisen viestinnän mahdollisuuksien hyödyntämistä. Tarvitsemme erilaisia vaihtoehtoja olla aktiivinen puolueen jäsen. Perinteinen puolueosastokeskeinen ajattelu ei houkuttele nuoria, jotka monesti edustavat osastossaan yksin koko sukupolveaan. Jos uusille ajatuksille ylipäätänsä annetaan tilaa, niille lastataan helposti myös liikaa paineita.

Nuoret demariaktiivit kuulevat usein kehotuksen vallata puolue; valtaa ei anneta, vaan se pitää itse ottaa. Toisaalta kunnallisvaalien jo lähestyessä moni korostaa että nuoria on nostettava esiin jotta sukupolvenvaihdos puolueessa saataisiin käyntiin; nuorten nousua pitää tukea. Molemmat näkökulmat ovat tärkeitä. Nuorten on oltava itse aktiivisia ja rohkeita, eikä asemia voi odottaa automaattisesti pelkästään nuoren iän ansiosta. Toisaalta nuorten vaalimenestykseen tarvitaan kokeneempien tovereiden arvokasta tukea.

Yhteisöllisyyden on ylitettävä sukupolvirajat. Konkareiden kokemus ja tulokkaiden tuoreus ovat hieno yhdistelmä.

Heta Välimäki

Ei kommentteja: