torstai 16. elokuuta 2007

SDP:n puheenjohtaja valittava jäsenäänestyksellä

Demarinuoret ja SONK ovat huolissaan SDP:n tilasta. Puoluekokous vuoden päästä tulee olemaan monella tavalla merkittävä sosialidemokraattisen liikkeen kannalta. Ikääntyminen, oppositioasema, jäykät järjestörakenteet sekä muutosvastarinta ovat puolueelle suuria haasteita. Demarinuorten liittohallituksen päätöksellä asetettu nuorten puoluekokoustyöryhmä on aloittanut työnsä. Työryhmään on kutsuttu mukaan SONK:in liittohallituksen jäseniä. Järjestäytymiskokouksessa ryhmän nimeksi valittiin ”Epämiellyttävä totuus”.

Ryhmän nimi viittaa siihen, että ikävistäkin asioista on voitava puhua avoimesti ja rakentavasti. Nuoret haluavat olla aktiivisesti mukana puolueen kehittämisessä ja uudistamisessa. Tunkkaisista järjestörakenteista ja sulkeutuneisuudesta on päästävä eroon. Puolueen jäsenyydellä on oltava muutakin merkitystä kuin oikeus maksaa jäsenmaksua. Yksi keino lisätä jäsenten vaikuttamismahdollisuuksia olisi ryhmän mielestä valita puolueen puheenjohtaja jäsenäänestyksellä. Näin myös valitulla puheenjohtajalla olisi aidosti koko kentän tuki. Nykyjärjestelmä, jossa puheenjohtaja valitaan piirien junttapäätöksillä ja sopuvaaleilla, on demokratian irvikuva.

Ryhmä tulee laatimaan täsmällisiä muutosesityksiä järjestörakenteeseen. Lisäksi myös poliittista linjaa tarkastellaan. Yksikään asia ei työn alkaessa ole tabu. Demarinuoret ja SONK haluavat avoimemman, elinvoimaisemman ja eteenpäin katsovan SDP:n sekä uusille jäsenille että jo mukana oleville.

Työryhmän jäsenet ovat: Johannes Erra, Lauri Holappa, Hanna Isbom, Saija Jokela, Iisakki Kiemunki, Mikko Koskinen, Heidi Lehikoinen, Minna Räsänen, Arto J. Virtanen ja Heta Välimäki

3 kommenttia:

Ismon blogi kirjoitti...

Minusta puheenjohtajan valitsemista jäsenäänestyksellä kannattaa kokeilla. Nyt, kun demarinuorissa on tarkoitus uudistaa hallintoa ja sen myötä sääntöjä, niin siinä yhteydessä voisi sinne kirjata myös puheenjohtajan valinnan jäsenäänestyksellä. Näin saisimme myös testattua kokemuksia, miten tämmöinen jäsenäänestys toimii poliittisessa järjestössä.

Luulen, että tämä kiinnostaisi monia demarinuoria, joten laittakaapas asia keskusteluun omille sähköpostilistoille ja eikun valmistelu käyntiin. Voin myös ehdottaa tätä siinä vanhojen viisaiden ryhmässä, joka miettii hallinnon uudistamista, jos se on sen asia.

Johannes kirjoitti...

Olen ehdottomasti samaa mieltä siinä, että jäsenäänestyksiä voisi lisätä myös sisarjärjestöjen puolella. Lähtökohdan on silti oltava, että keskeisin uudistamista vaativa valintaprosessi on nimenomaan puolueen puheenjohtajan valinta.

TagenTurinat kirjoitti...

Ei puheenjohtajan valitsemista tarvitse missään harjoitella. Riittää kun soittaa vaikka Israelin työväenpuolueelle ja kysyy kokemuksia, siellä jäsenäänestys on ollut jo pidempään käytössä.

Sinänsä en ole maailman innokkain jäsenäänestyksen kannattaja, mutta osana laajempaa uudistusta SDP:n puheenjohtaja toki voitaisiin jäsenäänestyksellä valita.

En nyt kuitenkan usko ihan äkiä tähän päästävän. Puolueväen keski-ikä on yli 60, eikä se ole valmis kovonkaan radikaaleijin liikkeisiin. Lisäksi eräilä on aika paljon menetettävää, sehän näkyy kaikenlaisina jarrutus- ja harhautusyrityksinä, kun joku uskaltaa ottaa puheeksi puheenjohtajan vaihtotarpeen.

Mutta siihen asiaan palataan viimeistään silloin, jos jäämme kolmanneksi myös kunnallisvaaleissa.