Keskustelu mahdollisista puheenjohtajaehdokkaista SDP:n seuraavassa puoluekokouksessa kiihtyy. Useissa blogeissa ruoditaan puolueen tilaa ja uudistustarpeita sekä spekuloidaan myös nimillä. Jos Eeron ja Ekin jättää kaikille tuttuina niminä sivuun, niin yksi nimi on esiintynyt poikkeuksellisen runsaasti pohdinnoissa. Kyseessä on Jutta Urpilainen. Otsikoin tämän jutun raflaavasti, koska kaikille Jutta ei ole yhtä tuttu, kuin puolueen työryhmätyössä, aiemmin sd. nuoriso- tai opiskelijajärjestöissä, eduskunnassa tai vaikkapa hänen kanssaan samoissa kansalaisjärjestöissä toimineelle. Monet siis tietysti tuntevat hänet jo enemmän kuin hyvin, mutta jospa tämä pieni (hyvin pieni) tutkivan journalismin ponnistus laajentaa kuvaa muillekin.
"Sosialidemokraattinen" tausta
Urpilaisen isä Kari Urpilainen on entinen kansanedustaja ja tuore valtiopäiväneuvos. Jutta on näin ollen nähnyt yhteiskunnallista vaikuttamista läheltä jo nuoresta pitäen. Hän on kotoisin Kepu-landian keskeltä pohjanmaalta Kokkolasta, ja puhuu myös rannikkoalueen valtakieltä ruotsia. Myös englanti ja saksa luonnistuvat. Yliopistotutkinnon Urpilainen lähti suorittamaan Jyväskylään opiskellen samanaikaisesti myös Helsingin yliopistossa.
Nuoresta pitäen
Urpilainen on ollut sosialidemokraattisessa liikkeessä jo pitkään. Hän toimi aikoinaan alueensa nuorisopiirin puheenjohtajana sekä valtakunnallisen opiskelijajärjestö SONK:n varapuheenjohtajana. Lisäksi Urpilainen on ollut niin Nuorten Kotkien kuin demarinaistenkin luottamustehtävissä. Vasta 21-vuotiaana hänet valittiin Kokkolan kaupunginvaltuuston varavaltuutetuksi. Eduskuntaan hän nousi 27-vuotiaana vuonna 2003.
Opettaja ja sivistyspoliitikko
Saatuaan korkeakoulututkinnon valmiiksi Urpilainen palasi opettajan työhön Kokkolaan. Opettajana hän on toiminut myös vuoden Helsingissä. Lisäksi lasten ja nuorten kanssa Urpilainen on ollut runsaasti tekemisissä toimiessaan lasten liikuntaryhmien vetäjänä sekä leiriohjaajana. Tätä taustaa vasten ei ole yllätys, että hän on keskittynyt erityisesti koulutus- ja sivistyspolitiikkaan myöhemmin urallaan. Näissä tehtävissä hän on myös puolueen työryhmätyössä keskeisesti mukana.
Monessa mukana, Suomessa ja kansainvälisesti
Urpilainen on toiminut useissa kansalaisjärjestöissä. Suomen YK-liiton varapuheenjohtajana, Eurooppalaisen Suomen hallituksessa sekä sen nuorisojärjestön puheenjohtajana ja Taksvärkki ry: n puheenjohtajana hän on toiminut kansainvälisten kysymysten parissa. Jo usean vuoden ajan hän on kipparoinut koulutusalan sos. dem. yhdistystä ja vuodesta 2006 hän on ollut Syöpälasten järjestö SYLVA ry:n puheenjohtaja. Kun jatkuvasti puhutaan kansalaisjärjestöjen ja poliittisten puolueiden vuoropuhelun ja yhteistyön välttämättömyydestä, niin voitaneen todeta, että kokemusta ja osaamista Urpilaisella siihen taatusti on.
Kokkolalainen kansanedustaja
Urpilainen on siis toisen kauden kansanedustaja ja SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Hän toimii kohta kuudetta vuotta sivistysvaliokunnassa, jonka lisäksi hän on valtiovarainvaliokunnan sivistys ja tiede- sekä verojaostossa. Hän on myös Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan jäsen. Viime kaudella Urpilainen oli mm. tulevaisuusvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa. Suomen UNESCO-toimikunnan jäsen hän on ollut vuodesta 1999 ja hän vetää nykyään eduskunnan globaaliryhmää. Urpilainen on myös paikallinen vaikuttaja. Kunnallispolitiikan ja maakunnallisten luottamustoimien myötä myös niiden tasojen päätöksenteko ja vastuunkanto on hänelle tuttua.
Linjasta
Eduskunnassa Urpilainen on toistaiseksi käyttänyt 159 puheenvuoroa, tehnyt 34 kirjallista kysymystä ja 36 aloitetta. Aiheet ovat vaihdelleet vaikevammaisen henkilökohtaisesta avustajasta ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoon ja kehitysyhteistyörahojen suuruudesta omaishoitajien asemaan. Mukana on toki oman maakunnan edunvalvontaakin. Toiminnan punaisena lankana tuntuu olevan nimenomaan koulutuksesta huolehtiminen, kansainvälinen solidaarisuus ja heikommasta huolen pitäminen. Arvoliberaaleihin ja arvokonservatiiveihin edustajat jakaneissa kysymyksissä hän on ollut arvoliberaali.
Arto J. Virtanen
Lähteet: eduskunnan verkkosivut, Urpilaisen omat sivut
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Tässä postauksessa ei kyllä ollut mitään epämiellyttävää totuutta, päinvastoin :-)
Kiitos mainiosta esitteystä. Ainakaan itselleni Urpilainen ei ole kovin tuttu, joten yhteenkootut taustatiedot ovat käteviä.
En epäile, etteikö Urpilainen olisi arvoliberaali, mutta voisiko tätä väitettä silti avata hieman lisää? Osoittaako hänen arvoliberaaliuttaan kenties jokin konkreetti päätös?
Ja voisitko Arto, tai kuka tahansa muukin, muutenkin hieman valaista Urpilaisen ideologiaa? Edustaako hän esimerkiksi enemmän giddensiläistä kolmatta tietä, vai sanotaanko klassista sosialidemokratiaa? Kuinka hän näkee postmateralististen arvojen ja materialistisen emansipaation välisen suhteen? Ja kuinka hän suhtautuu esimerkiksi sellaisiin kysymyksiin, kuin new publoc managementiin tai perustuloon?
Jukka, olet yhtä hyvä vastaamaan kuin minä. Kirjoitukseni ei ollut kannatuspuheenvuoro, vaan lyhyt profiili.
Jos Jutta U. päättää kisaan lähteä, niin hän on paras omaa ideologiaansa tarkasti erittelemään. Sen tiedän, että hän on sosialidemokraatti.
Arvoliberaalius on minusta näkynyt esimerkiksi äänetyksessä hedelmöityshoidoista, jossa JU kannatti naisparien ja "itsellisten" naisten oikeuksia. Hän on myös julkisesti todennut kannattavansa perheen ulkopuolista adoptio-oikeutta samaa sukupuolta oleville pelkän perheen sisäisen lisäksi, jonka itse tulkitsen myös arvoliberaaliudeksi.
Noiden Arton mainitsemien arvoliberaalien kantojen arvoa nostaa korkealle se seikka että kyseinen kansanedustaja tulee Pohjanmaalta - Suomen ehkä kaikkein arvokonservatiivisimmasta vaalipiiristä.
Lähetä kommentti